Поредната проба за банер

Всички новини

Новините от всички категории, в хронологичен ред

  Търсене в новините:
 
 
<< Предишна 1 2 38 9 1021 22 23 Следваща >>

Новини: Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия - 21 ноември 2021 г.

Излъчено от admin на 22-11-2021 08:53:03 EET

И през 2021 г. мотото е „ПОМНИМ! ПОДКРЕПЯМЕ! ДЕЙСТВАМЕ!“

(REMEMBER! SUPPORT! ACT!)

На 26 октомври 2005 г. с резолюция е взето решение от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември да се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

 

Тази година Световният ден е на 21 ноември 2021 г. и по традиция България отново се присъединява към събитията, които са в подкрепа на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, както и на техните роднини и близки.

Последиците от всяко едно тежко пътнотранспортно произшествие не може да са измерими и заменими, когато засягат човешкия живот.

В световен мащаб човечеството търпи загуби, които не може да бъдат поправени, но усилията на семействата на пострадалите при пътните злополуки, държавните и местни органи са постоянни и бележат съществено развитие в областта на прилагането на мерки за ограничаване на този вид травматизъм. Акцентът продължава да е поставен върху паметта за фаталните събития, но и към силата на помощта и съпричастността, изразени с действия и вяра.

„Ние сме част от тази действителност и не спираме да търсим начини за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти. Поставят се и по-сериозни и амбициозни цели – за намаляване и дори достигане до нула на жертвите от пътни инциденти“ се казва в Обръщение на г-н Бойко Рашков, министър на вътрешните работи на Република България.

„Нека не забравяме, че само за една година (2020 г.) по пътищата на страната при 5 710 тежки катастрофи са загинали 463 и са ранени 7 121 човека. За десетте месеца на тази година при 5 046 тежки пътни инцидента, загиналите са 418, а ранените – 6 347.

Обръщам се към Вас с призив да се присъедините към Световния ден и да подкрепите своите близки и всички онези, които имат нужда от помощ вследствие на претърпяна травма от пътнотранспортно произшествие. Нека на 21 ноември отдадем своята почит към жертвите от катастрофи и се обединим в усилията си за съхраняване на човещкия живот. Нека хората, които ежедневно се движат по улиците и по пътищата, да се чувстват сигурни и да се връщат в края на деня живи и здрави при семействата си.“

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Международен ден без тютюнопушене „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“

Излъчено от admin на 16-11-2021 14:59:07 EET

По традиция всеки трети четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене.

Целта на инициативата е да призове всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

За 2021 г. Международният ден без тютюнопушене се отбелязва на 18 ноември с мото на националната кампания: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Конкурс за рисунка „Шарен свят без дим“ – 2021

Излъчено от admin на 11-11-2021 09:48:25 EET

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен и Общински здравен център (ОЗЦ) гр. Шумен за поредна година организират конкурс за рисунка по случай 18 ноември – Международния ден без тютюнопушене.

По традиция този ден се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Целта на инициативата е да призове всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

По данни на Национален статистически институт, проследени за десетгодишен период от 2010 г. до 2019 г., в страната ни се наблюдава нарастване на потреблението на цигари средно на лице от домакинство, като за последната година показателят е най-висок - 733 цигари.

През последните години в европейските страни все по-популярни са електронните цигари и други сходни изпаряващи устройства, при които течността се превръща в аерозол (пара). Предварителните данни показват, че през 2019 г. в България едва 2.0% от лицата на възраст 15 и повече години използват такива устройства (всеки ден или понякога).

Тютюнопушенето сред децата остава все така сериозен и приоритетен проблем на общественото здраве в България.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 7 ноември – Европейски ден на радона 2021 г.

Излъчено от admin на 05-11-2021 09:33:16 EET

Датата е определена от Европейската асоциация за радон (ERA) и се свързва с рождението на Мария Кюри. Целта на отбелязването на Европейски ден на радон е да се повиши осведомеността на населението, относно вредното въздействие на високите нива на радон, начините за провеждане на измервания на обемната активност на радон и прилагане на мерки за редуциране на нивата в закрити помещения на сгради.

Целият текст може да прочетете тук -> линк

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 25-10-2021 16:48:29 EEST

Осигурени са безплатни антигенни тестове за изследване за COVID-19 за област Шумен

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен информира, че до този момент е сключила Договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове с 4 лаборатории, които са включени в Националната здравно-информационна система за областта.

Това са лабораториите:

„Първа МДЛ“ ООД на адреси: гр. Шумен, ул. „Петър Делян“ № 11а.

„МДЛ Д-р Ноневи“ ООД с адрес: гр. Шумен, ул. „Любен Каравелов“ № 22

„Самостоятелна медико-диагностична лаборатория АВХОН за извънболнична специализирана медицинска помощ“ ЕООД с адрес: гр. Шумен, ул. Цар Освободител № 100 (приземен етаж на ДКЦ 1 – Шумен).

„Самостоятелна медико-диагностична лаборатория Рамус“ ООД с адрес: гр. Шумен, ул. Цар Освободител № 120.

РЗИ – Шумен е създала необходимата организация и е в готовност да заяви и осигури  допълнителни количества безплатни антигенни тестове при необходимост, за да не се допусне недостиг за желаещите.

 

Важно: Антигенните тестове са безплатни за гражданите. Заплащане се извършва само за манипулацията, според цените на отделните лаборатории.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: НА ВНИМАНИЕТО НА ЛЕКАРИТЕ!

Излъчено от admin на 19-10-2021 16:15:09 EEST

Уведомяваме Ви, че в РЗИ-Шумен от базите за обучение на територията на област Шумен са постъпилиследните

предложения за места за специализанти, финансирани от държавата (МФД)

за 2022 г.:

  1. „МБАЛ-ШУМЕН“ АД:

Акушерство и гинекология2 места

Анестезиология и интензивно лечение3 места

Инфекциозни болести1 място

Кардиология3 места

Неонатология 1 място

Нефрология1 място

Образна диагностика1 място

Обща и клинична патология 1 място

Ортопедия и травматология1 място

Педиатрия3 места

Пневмология и фтизиатрия1 място

Урология1 място

Хирургия3 места

  1. „КОЦ-ШУМЕН“ ЕООД: Не обявява свободни места за специализантиза МФД и платено обучение.
  1. „СБАЛК МАДАРА“ ЕАД: Обявява 1 свободно място за специалност Кардиология – платено обучение.
  1. АПИМП ЕТ „Д-Р МИЛЕН ЧОЛАКОВ – КЛИНИКА Д-Р ЧОЛАКОВИ“: Не е предоставила предложения за места за специализанти по Обща медицина за МФД или платено обучение.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Излъчено от admin на 18-10-2021 09:48:08 EEST

Световният ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва всяка година на 20 октомври има за цел да повиши информираността за превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата.

Кампанията за тази година, провеждана под егидата на Международната фондация по остеопороза е под мотото: „Поемете инициативата за здравето на костите си!“ и ще протече основно онлайн в условията на продължаващата пандемия от COVID-19.

Регионална здравна инспекция – Шумен и Общински здравен център гр. Шумен ще отбележат 20 октомври 2021 г. с дейности, насочени към повишаване на информираността на заболяването:

Обучение и предоставяне на полезни съветиза превенция на заболяването Остеопорозана служителите на Център за обществена подкрепа гр. Шумен.

В периода 15-22 октомври се провеждат беседи на тема: „Остеопорозата – тихият крадец“ в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи № 3 в гр. Шумен, в Комплекс за социални услуги „Детелина“ гр. Шумен и с ученици от Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Шумен.

Според дефиницията на Световната здравна организация остеопорозата е най-честото системно заболяване на скелета, характеризиращо се с ниска костна маса и нарушения на костната тъкан, водещи до повишена чупливост на костите и увеличен риск от фрактури. При по-голяма част от засегнатите хора костната загуба настъпва постепенно и в началото протича без симптоми, поради което остеопорозата е наречена „тихият крадец“. В по-напреднал стадий заболяването е придружено от остри или хронични болки и гръбначни деформации.

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Загубата на костно вещество няма симптоми и често първия признак за наличие на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме, за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Кампания за безплатно силанизиране на първите постоянни зъби на децата от 5 до 9 години

Излъчено от admin на 14-10-2021 14:10:43 EEST

На 7 октомври 2021 г. в гр. Шумен стартира поредната кампания за силанизиране (профилактично покриване) на първите постоянни зъби на децата от 5 до 9 години, като част от дейностите по изпълнение на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в Р България.

Силантите предпазват от зъбен кариес, като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес. Те защитават първите постоянни дъвкателни зъби в периода на растеж. Поставянето им е бързо, лесно и безболезнено за детето.

Безплатното поставяне на силанти се извършва в специализирани лечебни заведения (стоматологични кабинети), след като родителят е удостоверил съгласието си с попълване на Декларация за информирано съгласие и ще продължи до 30 ноември 2021 г.

Лекари по дентална медицина, които работят по тази кампания в гр. Шумен са:

Д-р Виолета Алексиева;

Д-р Минка Чалъкова;

Д-р Гергана Велинова;

Д-р Диана Труфчева;

Д-р Арзу Басри;

Д-р Венцислав Баев;

Д-р Недялко Недялков

За допълнителна информация и съдействие: д-р Виолета Алексиева – регионален координатор за област Шумен – моб.телефон 0897943905 или 054/82 13 83.   

За повече информация относно силантите и как те защитават първите постоянни зъби на децата - www.oralnaprofilaktika.bg или на безплатен телефон 0800 1 45 46.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Провеждане се семинари по приобщаващи местни политики по проект „T.E.A.M.3 – Заедно постигаме повече“ No 101008352 – TEAM3 – REC-AG-2020/REC-RDIS-NRCP-AG-2020

Излъчено от admin на 11-10-2021 09:58:44 EEST

Проект: T.E.A.M.3 - Заедно постигаме повече

Национална Ромска Платформа

No 101008352 – TEAM3

REC-AG-2020/REC-RDIS-NRCP-AG-2020

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Права, равенство и гражданство” (2014-2020)  на Европейския съюз от Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси чрез администрацията на Министерския съвет

В дните 4 – 8 октомври 2021 г. в Евксиноград, Варна се провеждат два семинара по въпроси, свързани с приобщаващи местни политики, с участието на заинтересовани страни на областно и местно равнище, по проект „T.E.A.M.3 - Заедно постигаме повече“.

Целта на семинарите е да повиши знанията и уменията на участниците за разработване и прилагане на политики и планове за приобщаване на уязвими етнически общности, да информира за рамката на интеграционните политики, да предостави възможност за обмен на мнения и практики, да популяризира проекта и Националната ромска платформа. По този начин семинарите ще спомогнат за укрепване на диалога и сътрудничеството между различните заинтересовани страни при планиране и провеждане на местните политики, приобщаващи уязвими етнически общности.  

Участниците бяха запознати с ръководните принципи в местната политика за приобщаване, последователните етапи за изработване на план за действие с участието на местните общности, изпълнение, мониторинг и оценка, възможности за финансиране, на плана за действие, управлението на партньорствата в приобщаващата политика.  На участниците е представен проекта на националния стратегически документ за равенство, приобщаване и участие на ромите за периода 2021-2030 г. Бяха обсъждани и други въпроси по темата.

В семинарите участваха представители на заинтересовани страни от североизточен и северен централен райони на страната – областни администрации и институции, общини – общински администрации, граждански организации, медиатори и други, които имат отношение към въпроси, свързани с интегриране на ромите, Националната контактна точка по изпълнение на относимите стратегически документи, екипът на проекта.

Проект „T.E.A.M.3 – Заедно постигаме повече“, No 101008352 – TEAM3 – REC-AG-2020/REC-RDIS-NRCP-AG-2020, финансиран по Програма „Права, равенство и гражданство” (2014-2020) на Европейския съюз, се изпълнява от Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси чрез администрацията на Министерския съвет. Секретариатът е и Национална контактна точка по относимите национални стратегически документи.

Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните материали се носи от автора и при никакви обстоятелства не може да се приема като официална позиция на Европейската комисия. Европейската комисия не поема никаква отговорност за използването на съдържащата се в документа информация.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИ БРЕМЕННИ ОТНОСНО ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ, КОИТО МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ БЕЗПЛАТНО ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТТА ИМ

Излъчено от admin на 09-09-2021 11:42:27 EEST

Всяка здравно неосигурена бременна има право на медицински услуги, включени в клиничната пътека „Раждане“, както и един профилактичен преглед по време на бременността и определен обем изследвания. Тези права са регламентирани в Наредба № 26 от 14.06.2007 г. за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени (Наредба № 26). Финансирането се осигурява от Министерство на здравеопазването чрез Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Профилактичният преглед и изследванията се извършват от лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ по акушерство и гинекология и медико-диагностични лаборатории на територията на цялата страна, които имат сключени договори с НЗОК.

Профилактичният преглед включва анамнеза, оценка на рискови фактори, определяне вероятния термин на раждане, измерване на артериално кръвно налягане, антропометрия с външна пелвиметрия, гинекологичен преглед, изследване на детски сърдечни тонове, ако срокът на възрастта го позволява, ехография и интерпретация на изследванията. Изследванията, които са включени са: ПКК, кръвна захар, урина - седимент, глюкоза, албумин, изследване за сифилис, изследване за хепатит В (HbS Ag); микробиологично изследване на влагалищен секрет.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


<< Предишна 1 2 38 9 1021 22 23 Следваща >>

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
сряда 29 март 2023 в 08:35 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 12 -та седмица на 2023 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (12 -та седмица на 2023 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Февруари на 2023 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2023 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2021 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2021 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 002