Поредната проба за банер

Всички новини

Новините от всички категории, в хронологичен ред

  Търсене в новините:
 
 
<< Предишна 1 2 36 7 821 22 23 Следваща >>

Новини: Изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето на Регионална здравна инспекция – Шумен

Излъчено от admin на 31-05-2022 10:35:05 EEST

На 30 май 2022 г. в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“ беше разположен изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен.

Експерти от РЗИ – Шумен провеждаха измервания с уред „Smoker Lyzer” на желаещите и предоставяха съвети за отказване от тютюнопушенето и здравно-образователни материали за вредите и рисковете на зависимостта от тютюневите изделия.

Обхванати бяха 28 лица на възраст от 24 г. до 72 г. в изнесения кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, разположен във фоайето на Ректората.

Кампанията е част от регионалната информационна кампания за отбелязване на 31 май – Световен ден без тютюнопушене.

Цигарите съдържат множество вредни вещества, едно от които е въглеродният окис. Когато въглеродният оксид се комбинира с хемоглобин, се образува карбоксихемоглобин (COHb), който намалява ефикасността на хемоглобина и способността на кръвта да транспортира кислород. Хемоглобинът е протеинова молекула, която се намира в червените кръвни клетки. Въглеродният оксид засяга няколко различни места в тялото, като причинява най-тежки увреждания на органите, консумиращи най-много кислород – сърце, мозък и др.

Ранните симптоми, особено при нискодозови експозиции, са често неспецифични, приписващи се на други заболявания – най-често грипоподобни синдроми, депресия, хронична умора, гръдна болка, мигрена и други видове главоболия. Това прави диагностицирането на отравянето с въглероден оксид трудно. При подозрения измерването на карбоксихемоглобина в кръвта е сигурен показател за отравяне.

Прекратяването на навика за тютюнопушене намалява нивата на карбоксихемоглобин, свързани с тютюнопушенето, до почти нормалните нива само след 12 часа след последната цигара.

Днес, 31 май, изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето на РЗИ – Шумен ще бъде разположен пред сградата на Областна управа – Шумен в часовете от 11,00 ч. до 13,00 ч.  за всички желаещи  граждани.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: „ТЮТЮНЪТ – ЗАПЛАХА ЗА НАШАТА ОКОЛНА СРЕДА“

Излъчено от admin на 27-05-2022 11:24:24 EEST

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене. Инициативата е на Световната здравна организация (СЗО), като всяка година се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн.

Мотото за 2022 г. е „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“ .

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен организира всяка година различни инициативи като се стреми да обхване по-голям брой хора и да отправи послания, насочени към ограничаване на отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на хората.

Тази година кампанията на РЗИ – Шумен е съвместно с РИОСВ – Шумен и Общински здравен център гр. Шумен и ще се проведеот 30 май до 30 юни 2022 г.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: КАМПАНИЯ "ПЛЮС МЕН" ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19

Излъчено от admin на 26-05-2022 09:02:37 EEST

„+ мен“ е кампания на Министерството на здравеопазването за повишаване информираността относно ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т. ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани – следствие от COVID-19.

 

 

 

Повече информация за кампанията може да откриете на плюсмен.бг

 

Женското здраве, COVID-19 и ваксините срещу SARS-CoV-2

 

Децата, COVID-19 и ваксините срещу SARS-CoV-2

 

COVID-19 и ваксинацията при хората, страдащи от нервни заболявания

 

Хроничните белодробни заболявания, COVID-19 и ваксинацията срещу коронавирусна инфекция

 

COVID-19 и ваксинацията при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания

 

Дългосрочни последици за здравето след COVID-19

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Конкурс за изработване на мултимедийна презентация на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“

Излъчено от admin на 25-05-2022 14:37:12 EEST

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен и Общински здравен център (ОЗЦ) гр. Шумен организират конкурс за изработване на мултимедийна презентацияна тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“.

Инициативата е част от регионалната кампания на РЗИ – Шумен за отбелязване на Световния ден без тютюнопушене – 31 май, като целта и тази година еповишаване на осведомеността относно вредите и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 25-05-2022 11:15:08 EEST

На основание чл. 55, ал.2 от Наредба № 4 /2009г. на Министерство на здравеопазването, Ви уведомяваме, че е получен писмен сигнал от Столична регионална здравна инспекция  за установена липса на 30 броя специални рецептурни бланки /зелени/  за предписване и отпускане на  лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества.

Уведомяваме Ви, че специални  рецептурни   бланки:

  • серия А от № 191270471 до № 191270500, включително саневалидни.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Указания относно необходимите документи, които български пенсионери, ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина следва да предоставят в РЗИ и реда за процедиране за изпълнение на Постановление № 474 от 2021 г. на Министерския съвет

Излъчено от admin на 23-05-2022 13:16:09 EEST

Приложените указания се отнасят единствено за български пенсионери, които са ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина и не са вписани в регистъра за имунизации срещу COVID-19/immuno.his.bg като получили:

втора доза от ваксините Comirnaty, Vaxzevria или Moderna;

първа доза от ваксината Janssen;

бустерна доза ваксина срещу COVID-19

до 30 юни 2022 г. включително.

Всяко лице, което претендира, че е български пенсионер, ваксиниран срещу COVID-19 в чужбина, поради което не е получил определената с Постановление № 474 от 2021 г. на Министерския съвет еднократна допълнителна сума към пенсията в размер на 75 лв. следва да изпрати на посочения електронен адрес office@rzi-shumen.net, или да представи на място в РЗИ-Шумен-Деловодство, ет. 1, стая 3 с работно време от 08.30-17.00 ч. от понеделник до петък следната информация: 

копие на документ за самоличност, съдържащ трите имена на лицето и национален идентификатор (ЕГН или ЛНЧ)

копие на  документ за поставени дози ваксини срещу COVID-19, съдържащ същите имена на лицето, които са изписани и на документа за самоличност, както и дата на поставяне на ваксината/ваксините срещу COVID-19, търговското наименование на лекарствения продукт, пореден номер на поставената доза (когато е приложимо). Документът трябва да съдържа идентификационен номер, QR-код или подпис с печат на медицинския специалист, извършил ваксинацията.

данни за контакт: телефонен номер, електронен адрес за обратна връзка с лицето/неговия законен представител

Информацията може да се предостави от лицето или негов законен представител.

Документите по т. 2 се предоставят най-късно до 15юли 2022г. включително.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Национален ученически конкурс „Посланици на здравето”

Излъчено от admin на 20-05-2022 09:20:38 EEST

   Проектът „Здравето е сила“ на II ОУ „Д-р Петър Берон“ в гр. Шумен се класира след първа фаза на XIV-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” сред общо 28 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна.

 „Посланици на здравето“ е една от инициативите на Министерството на здравеопазването в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора и се организира в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Офиса на Световната здравна организация за България, Българския младежки Червен кръст и Националния център по обществено здраве и анализи.

   Целта на конкурса е превенция на поведенческите рискови фактори за здравето, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

  XIV-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” започна на 21 март и ще продължи до 15 ноември 2022 г., като се провежда в три възрастови категории: 1 – 4 клас; 5 – 7 клас и 8 – 12  клас.

  Проектът на шуменското училище „Здравето е сила“ е допуснат за участие във втора фаза на конкурса за възрастовата група 5 – 7 клас, в която участват още 11 проекта.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Европейският ден за борба със затлъстяването

Излъчено от admin на 17-05-2022 15:14:12 EEST

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

В България този ден се отбелязва от месец май 2011 г.

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване. То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания, и други. В резултат на всичко това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 13-05-2022 10:42:00 EEST

РЗИ Шумен организира поставяне на ваксини срещу COVID-19 на всички желаещи в имунизационния кабинет на МЦ „Свети Иван Рилски“ ООД в гр. Шумен, пл. „Възраждане“ №1 (Старата поликлиника, източен вход)  по следния график:

- 14.05.2022 г. (събота) от 09:00 ч. до 13:00 ч.

- 15.05.2022 г. (неделя) от 09:00 ч. до 13:00 ч.

Имунизациите ще се правят с всички налични ваксини в РЗИ Шумен: на „Пфайзер“ „Модерна“ и „Янсен“.

 

Желаещите да носят документ за самоличност и медицинска документация при хронични заболявания.

 

Уведомяваме лицата, на които предстои да се поставя втора доза на тези дни, че могат да посетят дежурния имунизационен кабинет.

 

Таблица за възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу COVID-19

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 15 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН РЗИ

Излъчено от admin на 11-05-2022 12:19:08 EEST

РЗИ ШУМЕН организира безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции (хепатит B, C и сифилис) впериода от 11.05.2022 г. до 20.05.2022 г. Желаещите могат да се изследват в РЗИ – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет. 2, ст. № 11 от 9,00 ч. до 16,00 ч.На  15 май 2022 г. се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и трети етап от Национална АНТИСПИН кампания.Тази година инициативата ще премине под мотото, което беше и през изминалата година: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме”.

 

РЗИ – Шумен ще отбележи 15 май – Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ с кампания на регионално ниво под мотото: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме“

 

Кампанията има за цел да насочи вниманието към проблема СПИН и да повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве.

 

Инициативите, свързани с Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН имат за цел да изразят почит към паметта на починалите, да проявят съпричастност, подкрепа и грижа за хората, живеещи с вируса на СПИН и техните семейства.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


<< Предишна 1 2 36 7 821 22 23 Следваща >>

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
сряда 29 март 2023 в 08:35 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 12 -та седмица на 2023 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (12 -та седмица на 2023 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Февруари на 2023 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2023 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2021 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2021 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 002