Поредната проба за банер

Всички новини

Новините от всички категории, в хронологичен ред

  Търсене в новините:
 
 
<< Предишна 1 2 35 6 721 22 23 Следваща >>

Новини: Как да се предпазим от COVID-19?

Излъчено от admin на 05-07-2022 08:43:33 EEST

С оглед нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната Министерството на здравеопазването призовава:   

 

·       Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.

·       При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

·       Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора –  обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

·       Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

·       Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

 

Инкубационният период при варианта Омикрон и неговите подварианти е 3-5 дни. При заболяване с COVID-19 най-често се регистрират следните симптоми: повишена температура, кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, запушен нос или хрема, гадене или повръщане, диария. В по-редки случаи се наблюдават конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост. При вариантaОмикрон и неговите подварианти се съобщава по-често за главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и нощно изпотяване.

 

Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

 

Подробна информация относно как можем да се предпазим от COVID-19 можете да прочетете тук.

 

Списъци на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите тук.

 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата 20-24 юни 2022 г.

Излъчено от admin на 28-06-2022 15:17:35 EEST

Шест лица са се възползвали от възможността за скрининг на риска от туберкулоза чрез анкета, консултации и прегледи на съмнителни за туберкулоза лица по време на кампанията на РЗИ – Шумен и МБАЛ– Шумен „Седмица на отворените врати“ за област Шумен. Попълнени са 6 анкетни карти на желаещите граждани, като са консултирани и прегледани от лекар и им е проведен туберкулинов кожен тест (ТКТ) на Манту.

Прегледите се извършваха в III Вътрешно отделение на МБАЛ– Шумен с адрес в гр. Нови пазар от 20 до 24 юни 2022 г., като инициативата е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021 – 2025 г.

„Седмицата на отворените врати“ се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

По време на кампанията на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици

Излъчено от admin на 23-06-2022 10:56:04 EEST

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумени Общински здравен център (ОЗЦ) гр. Шумен отбелязват 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици с мащабна кампания в периода 20 юни – 8 юли 2022 г., която призовава да се борим с дезинформацията, да споделяме реални факти за вредата и въздействието на психоактивните вещества и последствията от тяхната употреба.

Експертите от РЗИ – Шумен и ОЗЦ гр. Шумен ще Ви очакват на 24 юни (петък) от 11,00 ч. до 13,00 ч. пред сградата на Областна администрация – Шумен. Там ще бъде разположен кът, в който ще отговорим на въпроси за различните видове наркотици, ефектите и рисковете при употребата им. Всички желаещи граждани ще имат възможността да използват и специално създадената „Кутия за послания“.

Специалистите на РЗИ – Шуменреализират през цялата година дейности по превенция на злоупотреба с наркотични вещества сред учениците.  От 20 юни, в рамките на кампанията се провеждат тренинг/обучения и беседи с презентации в Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Шумен, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Комплекс за социални услуги „Детелина“ и др. по заявка на медицинските специалисти в учебните заведения.

 

За 8 юли е планирана и ежегодната здравно-образователна кампания с превантивна цел: „Ваканция без риск“, която се реализира от РЗИ – Шумен, доброволците от младежката организация на БЧК – Шумен и ОЗЦ гр. Шумен.  Целта на инициативата е да се припомни на младите хора, че една ваканция носи и своите предизвикателства. За всички участници в инициативата,организаторите са подготвили забавни игри, изненади и награди.

В рамките на кампанията, РЗИ – Шумен ще информира и за значението на имунизацията срещу COVID-19.Инициативата е планирана да започне в 11,30 ч. на басейн „Аква свят“ в гр. Шумен (при подходящи климатични условия).

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата 20-24 юни 2022 г.

Излъчено от admin на 17-06-2022 15:03:25 EEST

Като част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021 – 2025 г. Регионална здравна инспекция – Шумен и „Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД обявяват провеждането на „Седмица на отворените врати“ за област Шумен.

 Ще бъдат извършвани: скрининг на риска от туберкулоза чрез анкета (анкетната карта е на четири езика: български, английски, руски и украински), консултации и прегледи на съмнителни за туберкулоза лица.

Прегледите ще се извършват от 07,30 ч. до 14,00 ч. в периода 20.06.2022 г. - 24.06.2022 г.. в III Вътрешно отделение на „Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД, с адрес в гр. Нови пазар, ул. „Христо Ботев” №22.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90% от случаите).Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

В България показателите за броя на болните се подобрява с всяка година и това е в резултат на координираните дейности на национално и регионално ниво,на Министерство на здравеопазването, лечебните заведения,които лекуват това заболяване и неправителствени организации.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в гр. Нови пазар

Излъчено от admin на 07-06-2022 10:39:48 EEST

Експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Шумен организират изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето за жителите на община Нови пазар.

На 9 юни (четвъртък) от 11,00 ч. до 13,00 ч. екипът на здравната инспекция ще извършва измервания на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на  активни и пасивни пушачи в сградата на Център за обществена подкрепа (ЦОП) в гр. Нови пазар на ул. „Милин камък“ №2 а.

Консултантите от кабинета за отказване от тютюнопушенето ще дадат насоки за отказване от вредния навик на пушачите, както и ще отговорят на всички въпроси, свързани с рисковете за здравето на хората, изложени на тютюнев дим.

Услугите, които ще се предоставят са безплатни и не са необходими документи или направление от личен лекар.

Кампанията е част от регионалната информационна кампания на РЗИ – Шумен за отбелязване на 31 май – Световен ден без тютюнопушене.

Седмица по-рано изнесени консултативни кабинети за отказване от тютюнопушенето бяха разположени в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“ и в централната част на гр. Шумен, където бяха обхванати 56 лица на възраст от 16 г. до 85 г.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 31-05-2022 13:27:28 EEST

VICHI LABORATORIES доброволно изземват от пазара ампулите Liftactiv Specialist Peptide-C,  посочени в приложените към съобщението документи.

С течение на времето и при различни условияна съхранение стъклото на ампулите Liftactiv Specialist Peptide-C може да отслабне и следователно безопасното отваряне на ампулите не може да бъде гарантирано.

Притежателите на ампули Vichy LiftActiv Peptide-C, не следва да ги използват и могат да се свържат с производителя на телефонната линия за грижа за потребителите: +359 2 4925 366 (в работни дни между 9 и 17 часа; обаждането се таксува според тарифната политика на съответния оператор) за информация и инструкции за връщане на продукта (безплатно), както и
възможност за компенсиране до 30.06.2022 г.

За клиенти -> тук

За търговци -> тук

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето на Регионална здравна инспекция – Шумен

Излъчено от admin на 31-05-2022 10:35:05 EEST

На 30 май 2022 г. в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“ беше разположен изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен.

Експерти от РЗИ – Шумен провеждаха измервания с уред „Smoker Lyzer” на желаещите и предоставяха съвети за отказване от тютюнопушенето и здравно-образователни материали за вредите и рисковете на зависимостта от тютюневите изделия.

Обхванати бяха 28 лица на възраст от 24 г. до 72 г. в изнесения кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, разположен във фоайето на Ректората.

Кампанията е част от регионалната информационна кампания за отбелязване на 31 май – Световен ден без тютюнопушене.

Цигарите съдържат множество вредни вещества, едно от които е въглеродният окис. Когато въглеродният оксид се комбинира с хемоглобин, се образува карбоксихемоглобин (COHb), който намалява ефикасността на хемоглобина и способността на кръвта да транспортира кислород. Хемоглобинът е протеинова молекула, която се намира в червените кръвни клетки. Въглеродният оксид засяга няколко различни места в тялото, като причинява най-тежки увреждания на органите, консумиращи най-много кислород – сърце, мозък и др.

Ранните симптоми, особено при нискодозови експозиции, са често неспецифични, приписващи се на други заболявания – най-често грипоподобни синдроми, депресия, хронична умора, гръдна болка, мигрена и други видове главоболия. Това прави диагностицирането на отравянето с въглероден оксид трудно. При подозрения измерването на карбоксихемоглобина в кръвта е сигурен показател за отравяне.

Прекратяването на навика за тютюнопушене намалява нивата на карбоксихемоглобин, свързани с тютюнопушенето, до почти нормалните нива само след 12 часа след последната цигара.

Днес, 31 май, изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето на РЗИ – Шумен ще бъде разположен пред сградата на Областна управа – Шумен в часовете от 11,00 ч. до 13,00 ч.  за всички желаещи  граждани.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: „ТЮТЮНЪТ – ЗАПЛАХА ЗА НАШАТА ОКОЛНА СРЕДА“

Излъчено от admin на 27-05-2022 11:24:24 EEST

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене. Инициативата е на Световната здравна организация (СЗО), като всяка година се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн.

Мотото за 2022 г. е „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“ .

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен организира всяка година различни инициативи като се стреми да обхване по-голям брой хора и да отправи послания, насочени към ограничаване на отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на хората.

Тази година кампанията на РЗИ – Шумен е съвместно с РИОСВ – Шумен и Общински здравен център гр. Шумен и ще се проведеот 30 май до 30 юни 2022 г.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: КАМПАНИЯ "ПЛЮС МЕН" ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19

Излъчено от admin на 26-05-2022 09:02:37 EEST

„+ мен“ е кампания на Министерството на здравеопазването за повишаване информираността относно ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т. ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани – следствие от COVID-19.

 

 

 

Повече информация за кампанията може да откриете на плюсмен.бг

 

Женското здраве, COVID-19 и ваксините срещу SARS-CoV-2

 

Децата, COVID-19 и ваксините срещу SARS-CoV-2

 

COVID-19 и ваксинацията при хората, страдащи от нервни заболявания

 

Хроничните белодробни заболявания, COVID-19 и ваксинацията срещу коронавирусна инфекция

 

COVID-19 и ваксинацията при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания

 

Дългосрочни последици за здравето след COVID-19

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Конкурс за изработване на мултимедийна презентация на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“

Излъчено от admin на 25-05-2022 14:37:12 EEST

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен и Общински здравен център (ОЗЦ) гр. Шумен организират конкурс за изработване на мултимедийна презентацияна тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“.

Инициативата е част от регионалната кампания на РЗИ – Шумен за отбелязване на Световния ден без тютюнопушене – 31 май, като целта и тази година еповишаване на осведомеността относно вредите и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


<< Предишна 1 2 35 6 721 22 23 Следваща >>

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
сряда 29 март 2023 в 08:35 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 12 -та седмица на 2023 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (12 -та седмица на 2023 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Февруари на 2023 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2023 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2021 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2021 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 002