Поредната проба за банер

Всички новини

Новините от всички категории, в хронологичен ред

  Търсене в новините:
 
 
<< Предишна 1 2 35 6 721 22 23 Следваща >>

Новини: Въвеждане на временни противоепидемични мерки считано от 01.08.2022г. до 31.08.2022г.

Излъчено от admin на 29-07-2022 09:57:55 EEST

Заповед за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на област Шумен 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 28 юли – Световен ден за борба с хепатита

Излъчено от admin на 27-07-2022 10:00:00 EEST

РЗИ – Шумен ще проведе безплатни и анонимни изследвания с бързи тестове за хепатити В и С, като партньор в инициираната от Министерство на здравеопазването съвместна скринингова кампания.

В седмицата от 29 юли до 5 август желаещите могат да се изследват в сградата на РЗИ – Шумен на пл. „Освобождение” №1, ет. 2, ст. № 11, всеки работен ден от 9,00 ч. до 16,00 ч.

Безплатните изследвания ще се извършват от квалифицирани лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите от него се получават на място, в рамките на до 15 минути след вземането на кръв.

За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки.

Желаещите да се изследват ще попълнят анкета, данните от която са напълно конфиденциални и ще бъдат използвани само за статистическа обработка без да се използват имена.

 

Кампанията е по повод отбелязването на Световния ден за борба с хепатита, който се провежда всяка година на 28 юли, като се цели да се предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Мотото на Световния ден през 2022 г. е „Не мога да чакам“ и поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве.

Министерството на здравеопазването осъществява Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021-2025 г.

 

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит – възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит – A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани.

 

В област Шумен от началото на 2022 г. до сега са регистрирани 4 случаи на остър вирусен хепатит при лица на възраст от 1 г. и 8 м. до 69 г., които са жители на Шумен, Нови пазар, с. Мадара и с. Златар. В три от случаите е потвърден остър вирусен хепатит, тип Е, и един случай на остър вирусен хепатит – неуточнен.

 

Припомняме, че това е втората за 2022 г. инициатива на РЗИ – Шумен за безплатно и анонимно изследване за хепатити В и С, като първата беше през м. май, когато се извършваха изследвания за ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции (хепатит B, C и сифилис). Тогава се възползваха от възможността 11 лица, като няма регистрирани положителни лица.

През 2018 г. пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев” се проведоха безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C и поради големият брой заинтересовани граждани, РЗИ – Шумен създаде тогава организация за желаещите, които не са имали възможността да посетят мобилният кабинет да се изследват в сградата на РЗИ – Шумен.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Ваканция без риск – 2022 г.

Излъчено от admin на 07-07-2022 11:25:24 EEST

Забавни игри, изненади и награди очакват всички, които ще бъдат на басейн „Аква свят“ в Шумен на 8 юли (петък).

В началото на лятната ваканция, екип на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен, Общински здравен център (ОЗЦ) и доброволците на БЧК – Шумен са подготвили съвместни игри и предизвикателства за посетителите на басейна, с които ще се припомнят и различните рискове и плюсове за здравето по време на летните дни.  В програмата са включени и викторина, предизвикателства и игра за преодоляване на препятствия, в която играчите ще използват специални очила, които симулират ефекта от алкохола върху нормалната координация и преценка.

Експертите от РЗИ – Шумен ще отговарят и на въпроси за възможността и ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Откриването на инициативата е от 12,00 ч. на 8 юли, като организаторите Ви очакват на басейн „Аква свят“ в гр. Шумен до 14,00 ч.

 

Здравно-информационната кампания „Ваканция без риск“ – 2022 г. е и част от регионалната кампания по повод 26 юни – Международният ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

Целта на информационните кампании е повишаване на здравната информираност, превенция на социално-значими заболяванияиотправяне на послания за здравословно поведение.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Конкурс за изработване на мултимедийна презентация на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“

Излъчено от admin на 05-07-2022 10:49:51 EEST

КЛАСИРАНЕ

 

Ученици от девет града в България участваха в организираният от Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен и Общински здравен център (ОЗЦ) гр. Шумен конкурс за изработване на мултимедийна презентация на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“.

Организаторите изказват благодарност за старанието на всички участници и специално към учениците от гр. Бургас, гр. Варна, гр. Опака, гр. Плевен, гр. Търговище, гр. Разград, гр. Кюстендил, гр. Стара Загора, гр. Шумен, които проявиха интерес и участваха в конкурса на РЗИ – Шумен и ОЗЦ гр. Шумен.

Получихме на електронна поща 59 изготвени мултимедийни презентации от ученици  на възраст от 13 г. до 18 г.

Представители на здравните организации отличиха проектите на следните участници:

I-ва възрастова група (до 15 г.):

I място – Синем Хюсеин, VIклас от СУ „Панайот Волов“ гр. Шумен

IIмясто – Цветозара Тодорова, 13 г. от ОУ „Йордан Йовков“ гр. Плевен

IIIмясто –Ценислава Колева, Vклас от II СУ „Проф. Никола Маринов“ гр. Търговище

Поощрителна награда:Изабел Ивелинова,14 г. СУ „Йоан Екзарх Български" гр. Шумен

Теодора Русева, IСУ „Св. Седмочисленици“ гр. Търговище

 

II-ра възрастова група (над 15 г.):

I място – Доротея Веселинова Стоянова, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн гр. Варна

IIмясто – Бенгю Басри и Ачелия Мустафова, 16 г. от СУ „Васил Левски" гр. Опака

IIIмясто – Ванеса Атанасова, 17 г. от гр. Шумен

Поощрителни награди: Калина Пенчева, IXклас от СУ „Панайот Волов" гр. Шумен

Лъчезар Василев, Тони Димитров и Ангел Костов, ЦСОП гр. Бургас

 

Допълнителни награди:

Учениците от VIIIвклас,  IXаклас, IXвклас,IXг  клас и Xгклас на ППМГ „Акад. Никола Обрешков” гр. Разградполучават грамота за масово участие и нашите поздравленияза задълбочените знания за вредата от тютюнопушенето.

Грамота за специално участие и изчерпателност по тематаполучава Симона Василева, Xклас от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ гр. Кюстендил.

Всички отличени участници в конкурсa за изготвяне на мултимедийна презентация на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“ ще получат грамота и предметни награди, осигурени от организаторите.

За участниците извън гр. Шумен наградите ще бъдат изпратени в училищата.

Класираните участници от гр. Шумен могат да получат своите награди от 11.07.2022 г. (понеделник) на място в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен, пл. „Освобождение“ №1, ет. 4, ст. 41(в работно време: всеки делничен ден от 8,30 ч. до 17,00 ч.)

Телефон за допълнителна информация:тел. 054/800 717 или моб. тел. 0878 29 45 61.

 

Експертите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Шумен си запазват правото да представят проектите на отличените участници пред връстниците им от училищата в област Шумен през следващата учебна 2022/2023 г.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Как да се предпазим от COVID-19?

Излъчено от admin на 05-07-2022 08:43:33 EEST

С оглед нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната Министерството на здравеопазването призовава:   

 

·       Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.

·       При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

·       Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора –  обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

·       Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

·       Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

 

Инкубационният период при варианта Омикрон и неговите подварианти е 3-5 дни. При заболяване с COVID-19 най-често се регистрират следните симптоми: повишена температура, кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, запушен нос или хрема, гадене или повръщане, диария. В по-редки случаи се наблюдават конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост. При вариантaОмикрон и неговите подварианти се съобщава по-често за главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и нощно изпотяване.

 

Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

 

Подробна информация относно как можем да се предпазим от COVID-19 можете да прочетете тук.

 

Списъци на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите тук.

 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата 20-24 юни 2022 г.

Излъчено от admin на 28-06-2022 15:17:35 EEST

Шест лица са се възползвали от възможността за скрининг на риска от туберкулоза чрез анкета, консултации и прегледи на съмнителни за туберкулоза лица по време на кампанията на РЗИ – Шумен и МБАЛ– Шумен „Седмица на отворените врати“ за област Шумен. Попълнени са 6 анкетни карти на желаещите граждани, като са консултирани и прегледани от лекар и им е проведен туберкулинов кожен тест (ТКТ) на Манту.

Прегледите се извършваха в III Вътрешно отделение на МБАЛ– Шумен с адрес в гр. Нови пазар от 20 до 24 юни 2022 г., като инициативата е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021 – 2025 г.

„Седмицата на отворените врати“ се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

По време на кампанията на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици

Излъчено от admin на 23-06-2022 10:56:04 EEST

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумени Общински здравен център (ОЗЦ) гр. Шумен отбелязват 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици с мащабна кампания в периода 20 юни – 8 юли 2022 г., която призовава да се борим с дезинформацията, да споделяме реални факти за вредата и въздействието на психоактивните вещества и последствията от тяхната употреба.

Експертите от РЗИ – Шумен и ОЗЦ гр. Шумен ще Ви очакват на 24 юни (петък) от 11,00 ч. до 13,00 ч. пред сградата на Областна администрация – Шумен. Там ще бъде разположен кът, в който ще отговорим на въпроси за различните видове наркотици, ефектите и рисковете при употребата им. Всички желаещи граждани ще имат възможността да използват и специално създадената „Кутия за послания“.

Специалистите на РЗИ – Шуменреализират през цялата година дейности по превенция на злоупотреба с наркотични вещества сред учениците.  От 20 юни, в рамките на кампанията се провеждат тренинг/обучения и беседи с презентации в Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Шумен, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Комплекс за социални услуги „Детелина“ и др. по заявка на медицинските специалисти в учебните заведения.

 

За 8 юли е планирана и ежегодната здравно-образователна кампания с превантивна цел: „Ваканция без риск“, която се реализира от РЗИ – Шумен, доброволците от младежката организация на БЧК – Шумен и ОЗЦ гр. Шумен.  Целта на инициативата е да се припомни на младите хора, че една ваканция носи и своите предизвикателства. За всички участници в инициативата,организаторите са подготвили забавни игри, изненади и награди.

В рамките на кампанията, РЗИ – Шумен ще информира и за значението на имунизацията срещу COVID-19.Инициативата е планирана да започне в 11,30 ч. на басейн „Аква свят“ в гр. Шумен (при подходящи климатични условия).

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата 20-24 юни 2022 г.

Излъчено от admin на 17-06-2022 15:03:25 EEST

Като част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021 – 2025 г. Регионална здравна инспекция – Шумен и „Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД обявяват провеждането на „Седмица на отворените врати“ за област Шумен.

 Ще бъдат извършвани: скрининг на риска от туберкулоза чрез анкета (анкетната карта е на четири езика: български, английски, руски и украински), консултации и прегледи на съмнителни за туберкулоза лица.

Прегледите ще се извършват от 07,30 ч. до 14,00 ч. в периода 20.06.2022 г. - 24.06.2022 г.. в III Вътрешно отделение на „Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД, с адрес в гр. Нови пазар, ул. „Христо Ботев” №22.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90% от случаите).Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

В България показателите за броя на болните се подобрява с всяка година и това е в резултат на координираните дейности на национално и регионално ниво,на Министерство на здравеопазването, лечебните заведения,които лекуват това заболяване и неправителствени организации.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в гр. Нови пазар

Излъчено от admin на 07-06-2022 10:39:48 EEST

Експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Шумен организират изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето за жителите на община Нови пазар.

На 9 юни (четвъртък) от 11,00 ч. до 13,00 ч. екипът на здравната инспекция ще извършва измервания на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на  активни и пасивни пушачи в сградата на Център за обществена подкрепа (ЦОП) в гр. Нови пазар на ул. „Милин камък“ №2 а.

Консултантите от кабинета за отказване от тютюнопушенето ще дадат насоки за отказване от вредния навик на пушачите, както и ще отговорят на всички въпроси, свързани с рисковете за здравето на хората, изложени на тютюнев дим.

Услугите, които ще се предоставят са безплатни и не са необходими документи или направление от личен лекар.

Кампанията е част от регионалната информационна кампания на РЗИ – Шумен за отбелязване на 31 май – Световен ден без тютюнопушене.

Седмица по-рано изнесени консултативни кабинети за отказване от тютюнопушенето бяха разположени в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“ и в централната част на гр. Шумен, където бяха обхванати 56 лица на възраст от 16 г. до 85 г.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 31-05-2022 13:27:28 EEST

VICHI LABORATORIES доброволно изземват от пазара ампулите Liftactiv Specialist Peptide-C,  посочени в приложените към съобщението документи.

С течение на времето и при различни условияна съхранение стъклото на ампулите Liftactiv Specialist Peptide-C може да отслабне и следователно безопасното отваряне на ампулите не може да бъде гарантирано.

Притежателите на ампули Vichy LiftActiv Peptide-C, не следва да ги използват и могат да се свържат с производителя на телефонната линия за грижа за потребителите: +359 2 4925 366 (в работни дни между 9 и 17 часа; обаждането се таксува според тарифната политика на съответния оператор) за информация и инструкции за връщане на продукта (безплатно), както и
възможност за компенсиране до 30.06.2022 г.

За клиенти -> тук

За търговци -> тук

Изпрати на приятел :: коментари 0


<< Предишна 1 2 35 6 721 22 23 Следваща >>

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
сряда 29 март 2023 в 08:35 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 12 -та седмица на 2023 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (12 -та седмица на 2023 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Февруари на 2023 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2023 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2021 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2021 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 003