Поредната проба за банер

Всички новини

Новините от всички категории, в хронологичен ред

  Търсене в новините:
 
 
<< Предишна 1 2 3 4 521 22 23 Следваща >>

Новини: 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Излъчено от admin на 18-10-2022 10:03:38 EEST

Oстеопорозата – какво трябва да знаем?е темата на публична лекция, която Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен организира по повод 20 октомвриСветовен ден за борба с остеопорозата.

Гост-лектор на събитието ще бъде д-р Стоян Тодоров, лекар с дългогодишен опит и с придобити специалности Ревматология и Вътрешни болести.

Събитието ще се проведе на 20 октомври 2022 г. (четвъртък)от 11,00 ч. в залата на Диагностично-консултативен център Iгр. Шумен, ет. 3 (новата поликлиника).

В програмата е включено важното значение на начина на животи мотивиране към действия, насочени за превенция на заболяването.

 

РЗИ – Шумен отправя покана към всички граждани, които се интересуват от темата, за участие в срещата.

 

Остеопорозата е прогресивно системно заболяване на костния скелет, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст.

 Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават и това води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  Загубата на костно вещество няма симптоми и често първия признак за наличие на остеопороза е фрактурата.

Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както  и предходни счупвания, възникнали медицински проблеми, ниско телесно тегло, ранна менопауза при жените и др. Фактор за влошаване на костната плътност още саичестата употреба на алкохол, тютюнопушенето, прекомерната употреба накафе и липсата на физическа активност.

Успешното лечение на остеопороза изисква комплексна терапия. Целта е намаляване риска от фрактури.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме, за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Профилактични прегледи с ултразвук (ехография) на коремни органи

Излъчено от admin на 12-10-2022 15:03:33 EEST

При засилен интерес от страна на жителите на община Върбица преминават безплатните профилактични прегледи с ултразвук (ехография) на коремни органи, организирани от РЗИ – Шумен.

Както по-рано здравната инспекция съобщи, лекари, специалисти по образна диагностика ще бъдат в гр. Върбица за периода 10-12 октомври.

Прегледите започваха от 8,00 ч. и продължаваха до края на работния ден, като до 17 ч. преминаваха жители от всички 16 населени места в община Върбица по предварително създаден график.

Днес е последния ден от кампанията за община Върбица, в който ще бъдат прегледани жителите на селата Чернооково, Станянци, Ловец, Иваново и Маломир.

 От утре, 13 октомври, екипът от лекари, провеждащи профилактичните изследвания ще бъдат в гр. Каолиново.

Прегледите ще започват също в 8,00 ч.и ще продължатдо 17,00 ч.,като кампанията е в рамките на четири дни, до 16 октомври вкл.

 

Коремната ехография е широко използван метод за преглед и диагностика на редица заболявания на коремните органи – черен дроб, далак, панкреас, жлъчен мехур, бъбреци.

Прегледите са профилактични, а самата процедура е безопасна и безболезнена за изследваното лице. Резултатите от ехографията се обсъждат с лекаря в момента на прегледа, а при необходимост могат да бъдат препоръчани допълнителни изследвания.

Преди провеждането на прегледите, експерти от РЗИ – Шумен проведоха информационна кампания за значението на профилактичните прегледи и факторите на риска, водещи до възникването на хроничните незаразни болести в двете общини.

 

Реализирането на дейностите е съгласно  Националния план за действие (2022-2023 г.) към Националната стратегия на Р България  за равенство, приобщаване и участие на ромите 2021-2030 г., приоритет „Здравеопазване“

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Профилактични прегледи в община Върбица и община Каолиново

Излъчено от admin на 07-10-2022 10:47:11 EEST

РЗИ – Шумен създаде организация за провеждане на безплатни профилактични прегледи/изследвания за жителите на общините Върбица и Каолиново.

Лекари, специалисти по образна диагностика ще бъдат на място в общините и ще извършват изследвания с ултразвук (ехография) на коремни органи на желаещите лица.

 

График за провеждане напрегледите с ултразвуково изследване (ехография):

 

За община Върбица:

Всеки ден от 10 октомври до 12 октомври 2022 г. вкл. на адрес ул. „Септемврийско въстание“ №53. Прегледите започват в 08,00 ч. и ще продължатдо 17,00 ч.

 

За община Каолиново:

Всеки ден от 13 октомври до 16 октомври 2022 г. вкл.на адрес пл. „Украйна“ №4, 2-ри етаж.  Прегледите започват в 08,00 ч. и ще продължатдо 17,00 ч.

 

Коремната ехография е широко използван метод за преглед и диагностика на редица заболявания на коремните органи – черен дроб, далак, панкреас, жлъчен мехур, бъбреци.

Прегледите са профилактични, а самата процедура е безопасна и безболезнена за изследваното лице. Резултатите от ехографията се обсъждат с лекаря в момента на прегледа, а при необходимост могат да бъдат препоръчани допълнителни изследвания.

Преди провеждането на прегледите, експерти от РЗИ – Шумен ще информират населението от посочените общини за значението на профилактичните прегледи и факторите на риска, водещи до възникването на хроничните незаразни болести.

 

Реализирането на дейностите е съгласно  Националния план за действие (2022-2023 г.) към Националната стратегия на Р България  за равенство, приобщаване и участие на ромите 2021-2030 г., приоритет „Здравеопазване“

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 29 септември – Световен ден на сърцето

Излъчено от admin на 28-09-2022 11:14:28 EEST

На 29 септември всяка година отбелязваме Световния ден на сърцето по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) и Световната федерация на сърцето (WHF).

Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им.

В изпълнение на Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г., България прие Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 за да подобри здравето и качеството на живот на населението.Сред дългосрочните цели, заложени в нея, е намаляването с 10% на преждевременната смъртност (преди 65-годишна възраст) от сърдечно-съдови заболявания и на заболеваемостта от сърдечна недостатъчност; с 5% на смъртността от исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест и сърдечна недостатъчност и с 5% на честотата на артериалната хипертонията във възрастовата група 25-64 г.

По данни на Програмата, сърдечно-съдовите заболявания и към момента продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на над 18 милиона души.

Затова е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват. Онези от тях, върху които можем да въздействаме, са: високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност, вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и преяждане, психоемоционалният стрес, високото кръвно налягане и захарният диабет.

Повишеното артериално налягане е основен рисков фактор за миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Световната здравна организация съобщава, че то е причина за 62% от мозъчно-съдовите инциденти и за 49% от случаите на исхемична болест на сърцето, което го прави основен рисков фактор за смъртност в глобален мащаб. Към момента около 1 млрд. души в света страдат от хипертония, водеща до 7.1 млн. смъртни случаи ежегодно. Към 2025 г. се очаква нейното разпространение да нарасне с около 60%.

Въпреки че фактори като фамилната обремененост, полът и напредналата възраст са необратими, можем да им влияем, като ограничим останалите причини и се придържаме към принципите на здравословен начин на живот. Ранната диагностика е сред най-ефективните методи за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

Във връзка с пандемията от COVID-19 Министерството на здравеопазването обръща внимание, че боледуването от коронавирусна инфекция крие сериозни рискове за здравето на хората със сърдечно-съдови заболявания. Ето защо препоръките на специалистите по кардиология са тези пациенти да си осигурят надеждна защита с одобрените до момента в ЕС ваксини срещу SARS-CoV-2.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Кампания за безплатно силанизиране на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8 години

Излъчено от admin на 27-09-2022 11:25:17 EEST

Поредната кампания за силанизиране (профилактично покриване с цел намаляване възможността за развитие на кариес) на първите постоянни зъби на децата от 5 години до 8 (навършени) години се провежда в област Шумен от 13 септември 2022 г. и ще продължи до 2 декември 2022 г.

Кампанията е част от дейностите по изпълнение на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в Р България, а дейностите са финансирани от Министерство на здравеопазването и са напълно безплатни за децата и родителите.

Силантите предпазват от зъбен кариес, като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес. Те защитават първите постоянни дъвкателни зъби в периода на растеж. Поставянето им е бързо, лесно и безболезнено за детето.

Безплатното поставяне на силанти се извършва единствено и само в условията на кабинет по дентална медицина, след като родителят е удостоверил съгласието си с попълване на Декларация за информирано съгласие.

 

Родителите, които желаят на децата им да бъдат поставени безплатно силанти, следва да се свържат по телефон или на място с избраният от тях лекар по дентална медицина и да запишат час за силанизация.

 

Информация за лекарите по дентална медицина, които извършват силанизиране в област Шумен по Програмата.

За допълнителна информация и съдействие: д-р Виолета Алексиева – регионален координатор за област Шумен – моб.телефон 0897943905 или 054/82 13 83.   

 

За повече информация относно силантите и как те защитават първите постоянни зъби на децата – www.oralnaprofilaktika.bg

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата 19 – 21 септември 2022 г.

Излъчено от admin на 26-09-2022 08:41:17 EEST

Четири лица са се възползвали от възможността за безплатни прегледи за риска от заболяване от туберкулоза в рамкитена кампанията на РЗИ – Шумен и МБАЛ– Шумен „Седмица на отворените врати“.Няма регистрирани случаи на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

Припомняме, че по време на инициативата на всеки желаещ беше предложен скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, ще се извършват допълнителни прегледи и изследвания.

Попълнени са 4 анкетни карти на желаещи граждани, които са консултирани от лекар и им е проведен туберкулинов кожен тест (ТКТ) на Манту. След отчитане на резултатите от проведения им тест, ако е необходимо ще се извършат допълнителни изследвания.

Прегледите се проведоха в III Вътрешно отделение на МБАЛ– Шумен с адрес в гр. Нови пазар в периода от 19до 21септември 2022 г., като инициативата беше част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021 – 2025 г.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СПРАВКА ЗА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ОБЛАСТ ШУМЕН ЗА ПЕРИОДА 12.09.2022 – 18.09.2022 г.

Излъчено от admin на 20-09-2022 13:04:13 EEST

През изминалата седмица са регистрирани общо  15случая на остри заразни заболявания срещу 125 случая за предходната седмица. От тях 79 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип срещу 50 за предходната седмица. Регистрираните случаи са както следва:

Чревни инфекции:

Ентероколити – 1 случай срещу 2 случая за предходната седмица (гр. Шумен).

Салмонелоза – 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица (гр. Шумен).

Ротавирусен гастроентерит – 0 случая срещу 3 случая за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции:

COVID-19 63 случая срещу 67 случая за предходната седмица (43 случая в община Шумен, 8 случая в община Нови пазар, 5 случая в община В. Преслав, 3 случая в община Хитрино, 2 случая в община Никола Козлево и 1 случай в община Смядово).

Варицела – 3 случая срещу 1 случай за прeдходната седмица (гр. Шумен).

Туберкулоза – 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица (с. Ст. Михайловски).

Трансмисивни инфекции: няма регистрирани случаи

Паразитози:

Ламблиоза – 2 случая срещу 0 случая за предходната седмица (с. Браничево).

Ехинококоза – 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица (с. Пристое).

Инфекции с множествен механизъм: няма регистрирани случаи

Невроинфекции: няма регистрирани случаи

Сексуално предавани инфекции:

Сифилис – 2 случая срещу 0 случая за предходната седмица (гр. Шумен).

Ухапаните от куче са 0 случая срещу 2 случая за предходната седмица.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата 19 - 21 септември 2022 г.

Излъчено от admin на 16-09-2022 10:46:23 EEST

От 19 септември (понеделник), Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен и Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – Шумен стартират съвместна скринингова кампания за туберкулоза „Седмица на отворените врати“ за област Шумен.

 

Прегледите ще се извършват до 21 септември (сряда) вкл., от 8,00 ч. до 14,00 ч. в III Вътрешно отделение на МБАЛ– Шумен, с адрес в гр. Нови пазар, ул. „Христо Ботев” №22.

По време на кампанията на всеки желаещ ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и консултации, а на съмнителните за туберкулоза лица – прегледи  и допълнителни изследвания.

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: НА ВНИМАНИЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ОБЛАСТ ШУМЕН

Излъчено от admin на 13-09-2022 13:10:10 EEST

Във връзка с намаляване на броя на лицата, желаещи изследване с бързи антигенни тестове за COVID-19  в кабинета на РЗИ Шумен в сградата на ул. „Калоян“ №1 от 14 септември 2022 г. РЗИ Шумен ще извършва безплатно тестване на всички желаещи лица всяка сряда от 13:00 ч. до 15:00 ч. на същия адрес.

 

 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: На вниманието на директорите и ръководствата на училищата в област Шумен

Излъчено от admin на 30-08-2022 10:46:53 EEST

В Държавен вестник бр. 69 от 26.08.2022 г. е обнародвана Наредба за изменение на Наредба № 10 от 2014 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания. Целта на направените изменения е да се осигури рационален дневен режим, който да е съобразен с особеностите на подрастващия организъм в съответната възраст.

Изпрати на приятел :: коментари 0


<< Предишна 1 2 3 4 521 22 23 Следваща >>

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
сряда 29 март 2023 в 08:35 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 12 -та седмица на 2023 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (12 -та седмица на 2023 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Февруари на 2023 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2023 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2021 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2021 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 001